wikimedija

VLADA ZABRANILA! Rudarenjem kriptovaluta mjesečno zarađuje 2.000 eura, ali sada mora isključiti svoje uređaje

Nakon što je kosovska vlada zabranila rad proizvođačima Bitcoina i drugih virtualnih valuta zbog energetske krize u zemlji ne zna se koliko će se time uštedjeti električne energije.

Dragan sa sjevera Kosova planira na neko vreme isključiti svoje uređaje za rudarenje kriptovaluta od kojih mjesečno zarađuje oko 2000 eura.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa on kaže da ga je na to prisilila odluka vlade Kosova od 4. siječnja kojom se zabranjuje proizvodnja kriptovaluta zbog energetske krize jer strojevi koji ih proizvode troše veliku količinu električne energije.

Godinama ne plaćaju račune
Dragan ima sedam strojeva. Ranije su mu mjesečni računi za struju od Elektroprivrede Srbije iznosili 230 eura, ali posljednjih mjeseci ne zna koliko troši jer računi više ne stižu. Prema njegovim riječima, veliki broj ljudi na sjeveru Kosova bavi se rudarenjem kriptovaluta.

“Uložiš tri, četiri tisuće eura u jedan uređaj, a donosi ti mjesečno oko 300 eura”, objašnjava Dragan.

Besim Hoti, zamjenik direktora Policije Kosova, kaže da dosad rudarenje kriptovaluta nije bilo kazneno delo, tj. na Kosovu ne postoji zakon kojim se regulira ta djelatnost.

Nema niti službenih podataka koliko je na Kosovu uređaja za proizvodnju kriptovaluta i koliko troše struje.

Viktor Buzhala, glasnogovornik Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), ocjenjuje da je nemoguće utvrditi lokacije na kojima se proizvode kriptovalute, posebno na sjeveru Kosova, gdje većinom živi srpsko stanovništo.

Naime, stanovnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana od 1999. ne plaćaju račune za struju.

“Utvrđivanje tih lokacija nije u nadležnosti KEDS-a. Poznato je da mi ne opskrbljujemo sjever Kosova”, kaže Bužalja. Dodaje i da je nemoguće znati koliko se struje potroši na proizvodnju kriptovaluta, prenosi Poslovni.hr

Granit Kadoli, proizvođač kriptovaluta, kaže da na Kosovu postoje dvije vrste uređaja – ASIC Miner, kojim se uglavnom proizvodi Bitcoin, i GPU Mining, koji se sastoji od grafičkih kartica.

“ASIC Miner troši od 1,8 do 2,2 kilovata struje na sat, a GPU Mining od 1,1 do 1,8. Većina građana Kosova koji rudare kriptovalute imaju GPU uređaj. Ne troši previše struje da bi to utjecalo na energetsku krizu”, objašnjava Kadoli.

Uključene tisuće osoba

Alaj Aljaj, suvlasnik mjenjačnice kriptovaluta u Prištini, kaže da je nemoguće kontrolirati proizvođače kriptovaluta.

“Jedina šansa da se utvrde ti uređaji je preko operatera koji osiguravaju internet, preko portova koji se povezuju na IP adrese na Kosovu. Znajući da sjever zemlje ne uslužuju internet operateri licencirani na Kosovu, nemoguće ih je kontrolirati”, objašnjava Aljaj.

No ne zna se niti točan broj uvezenih uređaja za proizvodnju kriptovaluta jer ne postoji jedinstvena carinska oznaka za njihovu identifikaciju, već su na Kosovo uvezeni kao IT uređaji, kao bilo koje računalo.

Krajem 2021. Ferat Shala, predsjednik Komisije za gospodarstvo, industriju, poduzetništvo i trgovinu u Skupštini Kosova, rekao je da se procjenjuje kako na Kosovu ima oko 10.000 osoba koji se bave proizvodnjom kriptovaluta.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.