Izvor: Shutterstock

U Hrvatsku stiže 4. toplinski val! Pogledajte što nas čeka od ove nedjelje

Ovogodišnje ljeto će u Velikoj Britaniji označiti prekretnicu u poimanju vrućine, ali i razmišljanjima stručnjaka o tome problemu. Naime, prvi put u 167 godina, britanski je Meteorološki ured (Met Office) izdao narančasto upozorenje zbog ekstremnih vrućina na području Walesa te dijelovima južne, središnje i zapadne Engleske. Očekuje se da bi temperature ovih dana mogle doseći 33 stupnja, piše Science Alert.

Klimave definicije

Met Office je odlučio uvesti upozorenja za vrućinu, nakon što je tijekom tri toplinska vala prošloga ljeta preminulo gotovo 2500 ljudi. To je najveći broj smrti povezanih s vrućinom još od 2003. i toplinskog vala koji je u kolovozu zahvatio Europu. Dosad su upozorenja za vrućinu izdavana u skladu s javnim zdravstvenim planom i to samo djelatnicima u zdravstvenom sektoru kako bi zaštitili ranjivu populaciju, što je već, samo po sebi, klimava definicija, prenosi Danas.hr

No, niti u upozorenjima Met Officea nema puno napretka. Naime, oni koriste samo temperaturu kako bi upozorili na posljedice vrućina, pritom zanemarujući relativnu vlažnost zraka, brzinu vjetra i količinu Sunčeve svjetlosti, koji također imaju svog utjecaja. Upozorenje se aktivira tek kada postoji mogućnost prelaska praga vrućine najmanje 20 puta tijekom dva uzastopna dana i noći između. Prag vrućine se definira prosječnom ljetnom temperaturom svake britanske regije.

To je drugačije i od vlastite definicije vrućine, koja kaže da se vrućina javlja kada temperature prelaze prosjek tri dana zaredom i dvije noći između. No, revizija te definicije je važna, jer ekstremna vrućina utječe na zdravlje ljudi i prije negoli se ispune meteorološki uvjeti za proglašenje toplinskog vala.

U Hrvatsku stiže četvrti toplinski val

U Hrvatskoj je uglavnom sunčano diljem zemlje. Duž obale je pretežno vedro, puše umjerena bura, pojačana pod Velebitom, gdje je onda i promet malo sporiji. U drugom dijelu dana bura će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, javlja meteorologinja Tea Blažević za N1 televiziju.

Sutra na moru slično, uz buru i sjeverozapadnjak, tek će u danima vikenda zapuhati jugo. Vjetrom južnog smjera počet će stizati vruć zrak s jugozapada, tako da se čini da od nedjelje ulazimo u četvrti ovogodišnji toplinski val.

Načini zaštite

Ovakva upozorenja postaju važan dio prilagodbe na klimatske promjene, jer toplinski valovi postaju sve češći, dulji i intenzivniji. No, tek kad se prognoze kombiniraju s mjerama zaštite i učinkovitim priopćavanjem, rizik od pogibelji će se ublažiti. Iako su vremenski ekstremi predmet upozorenja već više od 30 godina, na globalnoj razini potrebno je uložiti više sredstava u istraživanje i bolju komunikaciju.

No, zato uvijek postoje jednostavni načini kako se zaštititi. Met Office je izdao nekoliko savjeta koji su primjenjivi bilo gdje na svijetu, ne samo u Britaniji. Tako savjetuju građanima da se rashlade kupanjem ili tuširanjem te upozoravaju da nagli ulazak u hladnu vodu može dovesti do šoka, a potom i utapanja. Naravno, treba piti i dosta tekućine, poželjno vode, a nije zgorega pored sebe imati i dinju ili lubenicu.

Preporučuje se i zamračivanje te prozračivanje domova otvaranjem prozora na strani gdje nema sunca, paljenjem ventilatora ili klima-uređaja te otvaranjem vrata. Preporučuje se i pojačana briga za starije, nemoćne, kronične bolesnike, trudnice i djecu mlađu od pet godina te izbjegavanje izlaska tijekom dana.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.