Stručnjaci smatraju da su ove vrste riže najzdravije

Bez obzira poslužujete li je kao prilog ili u ukusnom rižotu, riža je jedna od osnovnih namirnica mnogih kuhinja i temelj mnogih načina prehrane.

“Riža nije samo lako dostupna i namirnica prihvatljive cijene, nego ju je relativno lako spraviti na različite načine”, kaže nutricionistica Claire Carlton dodajući da je riža bezglutenska, hranjiva namirnica puna bogata vlaknima.

Postoji mnogo vrsta riže, a najrasprostranjenije su bijela i smeđa riža. Uz njih, postoji još mnogo različitih boja, tekstura i veličina riže, a svaka od njih ima svoj specifičan okus i na različite načine koristi zdravlju.

Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o tome od koje vrste riže naš organizam ima najviše koristi za zdravlje.

Crna riža

Iako ju je nekad teško pronaći, crna riža je broj jedan, nutritivna rock zvijezda, među svim vrstama riže.

Bogata je vlaknima i nutrijentima koji snižavaju kolesterol, poboljšavaju probavu i drže kronične bolesti dalje od vas.

“Pokazalo se da crna riža, zbog velikog udjela antocijanina, ima najviše antioksidansa od svih vrsta riže”, kaže nutricionistica Megan Roosevelt. Ona objašnjava da upravo antocijanin daje crnoj riži njenu specifičnu tamnoljubičastu nijansu. Šalica kuhane crne riže sadrži 10 grama proteina.

Divlja riža

Dugozrnata divlja riža koja potječe iz Sjeverne Amerike također je odličan izbor. Baš kao crna riža, i ova je bogata vlaknima, a njena smeđa i crna zrna pomažu u probavi i snižavaju kolesterol.

Divlja riža je također bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti i vitaminom C, kaže Roosevelt.

Smeđa riža

Sa svojim orašastim okusom i gustom teksturom smeđa riža je opcija koja je uvijek dobra. Bogata je vitaminom B, cinkom i magnezijem.

“Smeđa riža je integralna, bogata vlaknima koji pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi i učinit će da se osjećate sitima”, objašnjava nutricionistica Vikki Petersen.

“Smeđa riža pokreće vaš probavni sustav i hrani dobre bakterije u utrobi”, kaže Petersen.

Što je s bijelom rižom?

Iako je nekima bijela riža ukusnija od tamnijih vrsta, ona nije ni približno hranjiva poput šarenih inačica.

“Ona je obrađena i s nje su uklonjeni trup, mekinje i klice u kojima se nalazi većina hranjivih sastojaka”, kaže Roosevelt.

“Nježnije je teksture od smeđe riže, ali je manje hranjiva, manjka joj vlakana i ima viši glikemijski index”, objašnjava.

Zbog toga se mnogi proizvođači bijele riže odlučuju zrno ojačati folnom kiselinom, kalcijem i željezom koji malo povećavaju iskoristivost dobrih sastojaka iz bijele riže. Uz to, manjak vlakana možda je ono što preferiraju ljudi koji imaju problema s probavom.

Treba li se brinuti zbog arsena u riži?

Možda ste čuli da u riži ima arsena koji je poznati kancerogen, a doprinosi i povećanoj stopi oboljenja od dijabetesa, srčanih bolesti i autoimunih bolesti.

“Za odrasle, preporučuje se ne više od dvije porcije riže tjedno, a to uključuje i rižin sirup i brašno”, upozorava Petersen.

“Riža kratkog zrna ima manje arsena od one dugog zrna Također, studija Consumer Reporta je otkrila da je smeđa basmati riža iz Kalifornije, Indije i Pakistana među najsigurnijima”, kaže.

Udio kancerogenog sadržaja može se smanjiti ako rižu kuhate na pravilan način.

Petersen preporučuje da je najprije pet puta isperete vodom, a zatim kuhate kao tjesteninu, u omjeru 10:1 u korist vode, a ne kako je uobičajeno 2:1. Kad se riža skuha, ocijedite je i isperite. Ona preporučuje da rižu servirate s hranom koja je bogata antioksidansima poput zelenog lisnatog povrća, batata i sličnog.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.