Stožer uveo novu zabranu i obvezu, vrijede od danas: Ovo su mjere kojih se odsad morate držati

Zbog sve većeg udjela soja omikron, već danima padaju crni rekordi novozaraženih, a tek se očekuje val onih koji su se zarazili na novogodišnjim proslava.

Druge zemlje uvode obvezno cijepljenje poput Austrije, a dijelom i Italija, drastično ograničavaju pristup onima bez tri doze i  uvode stroge mjere, a i naš Stožer je u petak objavio novi režim koji stupa na snagu danas.

‘Pratimo iskustva drugih’

“Donijeli smo odluke o promjenama nekih mjera zbog činjenice da brojevi rastu. U kontaktu smo sa županijskim stožerima gdje je primjetan najveći rast, to su prije svega stožeri Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije. Zajedničkim promišljanjem došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, što nije samo broj novozaraženih, veći pritisak na bolnički sustav, ali i daljnje intenzivno praćenje svega što se objavljuje u znanstvenom smislu, istraživanjima, ali i iskustavima drugih zemalja koje su već nekoliko tjedana izložene, ćemo mijenjati odluke”, najavio je u petak čelnik stožera Davor Božinović.

No ako se pogleda popis mjera koje danas stupaju na snagu, vidi se da se gotovo ništa ili ništa drastično ne mijenja.

Smanjenje broja ljudi na okupljanjima

Javna okupljanja na otvorenom ograničena su na 50 osoba, a za one s covid potvrdama na 200 (a ne neograničeno kao do sada), prepolovljen je broj dopuštenog okupljanja u zatvorenom (s 50 na 25), a privatne svečanosti ograničuju se na 20 ljudi, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s covid potvrdama gdje može biti do 50 ljudi.

Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima: u zatvorenim sportskim objektima  dopušteno je popuniti 20 posto tribine, a na otvorenom je taj broj 40 posto.

Preporuke i strože kontrole

HZJZ navodi i obvezu nošenja maski u crkvama, kinima, umjetničkim galerijama, muzejima, no to pravilo već vrijedi, a i za ugostitelje nije navedena nova mjera nego samo pojačana kontrola poštivanja postojećih, poput provjetravanja, broja gostiju i nošenja maski dok se ne sjedne za stol.

Ponavlja se i preporuka posladavcima o organiziranju posla od kuće.

Ne diraju gradske prijevoznike

Također, u mjerama se ne spominje čak ni pooštrenje kontroliranja mjera u javnom prijevozu, o kojem mnogi ovise, a u kojem je od samog početka pandemije Stožer digao ruke – stalo se na tome da autoprijevoznik mora označiti koliko osoba smije boraviti (računajući, valjda, da će putnik brojiti ljude u autobusu prije no što u njega uđe) i da svi moraju nositi maske.

Novim mjerama, kao i više puta do sada, nije dirnuta ni Crkva. Smanjenja broja posjetitelja  nema, a nošenje maski je ionako već  propisano.

Crkva nema novih ograničenja

“Ove mjere koje naglašavaju nošenje maski su mjere kojih se u crkvi pridržavamo cijelo vrijeme. Maske se za vrijeme svetih misa sve ovo vrijeme nisu skidale. Mi smo to očekivali i naši vjernici se toga pridržavaju. To je mjera od početka, tako da ovo za nas kao crkvu nije pooštravanje, nego praksa koja se dugo drži”, rekao je za RTL fra Roko Bedalov iz župe Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu.

‘Udarili’ na muzeje

Ali zato je prepolovljen broj posjetitelja muzeja.

“To će sigurno donekle smanjiti prihod, ali evo do sada smo imali redovno posjetitelje i makar su strpljivo čekali u haustoru. Nismo očekivali ove mjere, nadali smo se da će se smanjiti”, rekla je djelatnica zagrebačkog Muzeja Iluzija, Anamarija Androlić.

De iure, Stožer može reći da je postrožio mjere zbog rekordnih brojeva, no de facto ništa se ne mijenja, iako je svakodnevno više od sedam, osam tisuća novozaraženih, epidemiolozi strahuju od nove navale, bolnički liječnici upozoravaju na nedostatak kapaciteta i osoblja, redovi za testiranja su toliko da neki i prebole covid prije no što dođu na red.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.