Ilustracija

Stiže drastično poskupljenje plina i struje, mnogi će morati donijeti nemilu odluku…

Plin ili struja, pitanje je sad. Naime, plin u boci je od početka godine poskupio za 30 posto, pa mnoga kućanstva razmišljaju o tome je li isplativije kuhati na plin ili struju. Država je obećala da će cijena plina za grijanje ostati na istoj razini do travnja sljedeće godine, tako da ovdje dvojbi zasad nema.

No, ovako stoje stvari s plinom u Splitu. Dosad su svi mali distributeri boca bili za pet do deset kuna skuplji od INA-e, ali kako je najveća domaća naftna, ali i plinska kompanija, krenula u poskupljenje, tako su oni odlučili malo “zakočiti”. Prešutni je dogovor, kaže jedan od desetak splitskih distributera za Slobodnu Dalmaciju, da se cijena jedne boce zadrži na 140 kuna.

U Zagrebu, boca plina košta od 130 do 140 kuna kod distributera, a 150 kuna na INA-inim benzinskim postajama. Naravno, i distributeri prate globalne cijene plina. No, prosječno kućanstvo mjesečno plaća struju oko 240 kuna, a i plin postaje sve skuplja stavka.

Poskupjet će i struja

No, poput plina, Europi prijeti i poskupljenje struje, a države poduzimaju razne mjere kak obi spriječile udar na građane. Ipak, svi iščekuju nove cijene. “Godinama su iste cijene struje kod nas. Prosječan račun za struju prosječnog hrvatskog kućanstva iznosi 240 kuna mjesečno, a u međuvremenu je porasla prosječna hrvatska plaća, pa sada ispada da jedno kućanstvo iz svojeg prosječnog budžeta za struju izdvaja tek 3,2 posto”, rekao je Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi Dalmatinski potrošač.

Istaknuo je da je struja postala najmanji režijski trošak u prosječnom kućanstvu te dodao da i tih 240 kuna treba uzeti s rezervom, jer troškovi nisu isti u svim dijelovima Hrvatske. Naime, na sjeveru postoje plinovodi i toplane, čega u Dalmaciji nema, pa svi ovise više o struji i plinskim bocama.

‘Teret poskupljenja trebalo je podijeliti’

HEP je poduzetnicima od 1. listopada već povisio cijenu struje za 40 kuna, a potom su se poduzetnici dosjetili da to poskupljenje i naplate poskupljenjem svojih proizvoda.

“To se nije smjelo dogoditi jer su proizveli veći udar na kućanstva nego da se podigla cijena struje. HEP kupuje struju po 1,5 kunu za kilovat, a kućanstvima prodaje za 45 lipa. To se nije smjelo dogoditi, teret poskupljenja trebalo je podijeliti na kućanstva i poduzetnike, ali to je sada već dobilo političku dimenziju”, govori Kurtović.

Naglasio je kako će struja sasvim sigurno poskupjeti početkom sljedeće godine. Nije htio procjenjivati koliko bi poskupljenje moglo biti, no čak i uz poskupljenje plina, teško je očekivati da će struja ostati najmanji režijski trošak.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.