Foto: Dnevnik / HRT

SLAVONSKI BROD – Vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama

U Općoj bolnici “Doktor Josip Benčević” u Slavonskom Brodu održana je vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama. 

– Bolnica u Slavonskom Brodu jedina je medicinska ustanova koja sustavno provodi ovakve važne edukacije i vježbe zbrinjavanja stradalih nakon velikih nesreća. Vježbu je pratio i ministar zdravstva, Vili Beroš, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Višnja Ružojčić.

Prim. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj OB-a “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda, rekao je kako je ovo već 8. tečaj u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, Zavodom za hitnu medicinu RH i Europskim traumatološkim društvom. On je namijenjen onima koji se prvi javljaju na mjestu nesreće. Govori kako su na ovoj vježbi sudjelovali pripadnici civilne zaštite, vatrogasci, pripadnici MUP-a, ali i zdravstveni radnici.

Najavio je kako će uskoro u bolnici u Slavonskom Brodu biti izgrađen i heliodrom, a to je, kako kaže, stvar planskog promišljanja da se kroz uvježbanost i opremljenost može refleksno reagirati na sve potrebe koje velike nesreće donose.

– To je dobro da se uvježbavamo kako bi se ova dobra misao i vijest širila među sve druge zdravstvene djelatnike koji moraju na ovakav način odgovoriti, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

– Višegodišnje održavanje edukacije jamči jedinstveni i sustavni odgovor na velike izazove. Mogu se evaluirati svi standardni operativni postupci, može ih se unapređivati, a to je naša zadaća, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Savršeno je to što se tečaj održava u Slavonskom Brodu, međutim moramo uvježbati i stručnjake u drugim regijama, poručio je Beroš najavivši kako će Hrvatski zavod za hitnu medicinu u naredne dvije godine financirati 10 tečajeva u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je rezultat edukacije ovdašnjih zdravstvenih djelatnika i pravovremeni odgovor na ljetošnju prometnu nesreću s prevrtanjem autobusa kosovskog prijevoznika u kojoj je bio veliki broj ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba.

Ukazao je kako je potrebno podizanje znanja na tom području.

– U ovoj bolnici slični tečajevi se održavaju već 15 godina. Do sada je educirano 449 stručnjaka, a na ovom tečaju novih 60. Ukupno je danas angažirano 90 stručnjaka, rekao je Beroš.

Izvor HRT

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.