Foto Ivica Janković

Povratnicima iz inozemstva 200.000 kuna i status branitelja

Čitava dijaspora bruji o novoj mjeri Plenkovićeve Vlade kojom će svi povratnici iz EU, koji u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za  samozapošljavanje od 150.000 kuna, dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak u domovinu.

No, to nije sve, oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna, tvrdi Jutarnji list.

Nova demografska mjera nosi naziv “Biram Hrvatsku“, a nju će Vlada uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, predstaviti na sjednici u četvrtak, dok će ju Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Ova ekshibicija porezne obveznike će koštati milijardu kuna, a moći će se koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Teško je procijeniti kakve će rezultate polučiti ova mjera, no ono što je Vlada trebala istaknuti kao glavni argument za privlačenje mladih iseljenika jest činjenica kako svi povratnici uz 200.000 kuna mogu ostvariti i pravo na status branitelja. Hrvatska je, naime, samo u prošloj godini evidentirala 3.324 nova branitelja iz Domovinskog rata, koji se vjerojatno nisu željeli razmetati svojim ratnim stažom, pa su odlučili skromno pričekati 26 godina da bi se i službeno evidentirali.

Zanimljivo je za dodati kako je od 2017. godina broj novih branitelja porastao za 7.075, iz čega je lako zaključiti kako se taj broj eksponencijalno povećava iz godine u godinu. Stoga je vrlo lako moguće kako ćemo do 2025. godine dostići magičnu brojku od 100.000 novoregistriranih branitelja godišnje. I to je prilika koju bi ova Vlada trebala iskoristiti kako bi privukla iseljenike iz dijaspore.

Dok 200.000 kuna prosječnom Hrvatu zvuči kao primamljiv iznos, za naše kvalificirane stručnjake koji rade u inozemstvu ta brojka i nije baš toliko impresivna. Bar ne dovoljno da bi zamijenili prebivalište u Dublinu ili Frankfurtu s onim u Vukovaru ili Sinju. No, statusa branitelja je nešto potpuno drugo, to je potpuno nova dimenzija.

Društveni status, mirovina, prednost pri zapošljavanju, i dozvola za postavljanje šatora bilo gdje u centru glavnog grada, nešto je što mladi ne mogu dobiti nigdje u zapadnom svijetu. Uz to dolazi i privilegija da vas svi mediji naslovljavaju kao hrvatskog branitelja iz dobre obitelji, ukoliko ikada završite na naslovnicama, bilo zbog krađe kobasica iz susjedove pušnice ili vožnje s dvoznamenkastim brojem promila u krvi.

Braniteljski status je trenutno jedina prednost koju Hrvatska može ponuditi pred bilo kojom zemljom Europske unije ali i jedina prilika za privlačenje mladih natrag u Hrvatsku, stoga se nadamo kako će Vlada na vrijeme krenuti u realizaciju ovog projekta.

Izvor Newsbar.hr

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.