Potvrđena ptičja gripa u Hrvatskoj. Laboratorijske pretrage u tijeku

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu 18. studenog, utvrđena je ptičja gripa. U tijeku su daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus, priopćeno je iz županije.

Iz Koprivničko-križevačke županije navode kako nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

“Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske”, priopćili su.

Pretpostavlja se da je riječ o visoko patogenoj influenci ptica koja se već pojavila u drugim europskim zemljama tijekom ove godine. Naime, od 1. siječnja do 18. studenoga ove godine, potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Identificirani su još i podtipovi H5N5 u Njemačkoj te H5N1 u Nizozemskoj.

“Dana 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa”, obavijestili su iz Županije.

Također, podsjećaju na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Najnovije