PIŠE DARKO LONČAR – Tko se sjeća BUREKDŽINICE KIRIOVSKI?

Sjećanje je jedini mali raj u našim dušama i srcu iz kojih nas nitko ne može ni proganjati ni protjerati, sjećanje može biti i opasna zmija riđovka čiji ugriz nam ubrizgava otrov ljubavi, a sjećanje može biti i prizivanje duhova, ali onih lijepih koji nas oplemenjuju i ispunjavaju zadovoljstvom i srećom.

Prve komadiće te sreće iz burekdžinice Kiriovski osjetio sam još kao klinac koji na putu prema školi Ivan Goran Kovačić, od Crnog križa gdje sam rođen i odrastao i gdje mi je bila kuća, uvijek i obavezno navraćao sam u ovaj Mali raj na zemlji, upravo tako mi se uvijek činila, kao neki mali kutak života odvojen od ove okrutne realnosti i životne zbilje, u kojeg čovjek može malo sjesti, odmoriti dušu, netko od rada, a netko kao klinac od one velike teške torbe koju sam tada nosio na leđima i koja je bila skoro pa i teža od mene.

Mama mi dade džeparac za kifle kod tete Ljubice i čika Steve, koji su ih prodavali u školi za vrijeme velikog odmora u nekoj velikoj pletenoj korpi, ali, umjesto kifli ja obvezno navratim u burekdžinicu Kiriovski gdje me je čekao topli burek od jabuka, to je u ono vrijme bio veliki hit ove burekžinice jer nitko u gradu nije pravio burek od jabuka koji se nama djeci topio u ustima.

Radila je tada u burekdžinici jedna prelijepa crnka, kratko ošišana poput neke Francuskinje sa šiškicama, u nekoj bijeloj kuti kao doktorica, svježi i vrući bureci uvijek su joj dolazili iz susjedne prostorije u koju sam jednim okom gledao, a drugim okom virio u blago naglašen dekolte ove predivne garave ljepotice koja je bureke rezala u limenoj okrugloj tepsiji, nekim čudnim nožem, nekakav poluokrugli metal, kao metalni krug prepolovljen na pola, s drvenom starom drškom.

Estetski lijepo opremljena i uređena četiri stola s nekoliko lijepih umjetničkih slika na zidovima ovoj burekdžinici priskrbljivali su neku posebnu čaroliju, i neku posebnu domaćinsku atmosferu, koju sam osjećao još jedino kada bih ušao u PLAVI 9 i nigdje više u gradu.

Kada sam odrastao, burek s jabukama zamijenio sam sa burekom s mesom i čašom jogurta i to je bio moj redovni ritual, uz malo predaha od života, sjedneš u ovu burekdžinicu i prožme te neka nova dimenzija života, baš kao da se nalaziš u nekom Malom raju, a onda kada izađeš iz nje, evo opet ovog dosadnog i učmalog života.

Svi znaju da je pokojni čika Cvetko bio alfa i omega ove burekdžinice, ali malo Brođana zna da je čika Cvetko bio i vrhunski majstor i poznavatelj ljekovitog bilja kojim je izliječio mnoge Brođane pa i od onih najtežih bolesti.

Da li teta Nada danas čuva negdje njegovu knjigu recepata, ne znam.

Cvetko Kiriovski došao je u Brod 1961. i na tom mjestu u Strossmayerovoj 19, radi od 1964, godine, a kada se rodio mali Darko Lončar Daky, čika cvetko je proslavio svoju prvu godišnjicu rada na toj adresi, kultnom i legendarnom sastajalištu nas starih Brođana.

Čika Cvetku uvijek je falilo njegovo rodno Kičevo u Makedoniji, a nama danas svima fali i nedostaje njegova burekdžinica Kiriovski. Čika Cvetko je imao tri kćeri Lenku, Ljubicu i Nadu. A Nada vječito srdačna, raspoložena i ljubazna kod koje ste mogli kupiti i najukusniji kukuruzni kruh u gradu.

Kao kad ti se neki kafić ureže u srce i prihvatiš ga kao dio svog životnog identiteta, mjesto u kojem uživaš bar na pola sata, u predahu od života tako je isto i ova burekdžinica bila i postala sastavni dio životnog identiteta mnogih naših sugrađana, najboljim burecima u gradu othranila je četiri generacije Brođana, i kad prolaziš pokraj nje i vidiš lokot i katanac na njenim vratima, zatitra ti jedna žica tuge u srcu.

Ovo je treća godina od kako je ova burekdžinica zatvorena, a već ti fali i nedostaje njezina ugodna atmosfera.

Autor Darko Lončar Daky

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.