PIŠE DARKO LONČAR – Tko se sjeća Baje, Valjka, Kerna i OŠ “Ivan Goran Kovačić?

Za nastavnika čovjek zapravo mora biti rođen, kao i za umjetnika, a jesu li u OŠ Ivan Goran Kovačić baš svi bili rođeni za nastavnika, nisam baš siguran, ali sam sasvim siguran da su mi ta škola i uspomene iz te škole ostali u lijepom i vječnom sjećanju, uvijek ju nosim u svom srcu.

Vjerojatno ne zbog hladnih zidova te škole, nego baš zbog tih čudnih, neobičnih i zanimljivih nastavnika koji su obilježili osam godina mog života u toj školi.

BOGOLJUB ILI BOGOMIR VAVRICA, nikada nisam uspio saznati koje mu je pravo ime, ali uvijek mi je zvučalo nekako smiješno, pogotovo poslije odgledane komedije AUDICIJA u kojoj je baš jedan od glavnih komedijaša zvao BOGOLJUB. No, Vavrica ni izdaleka nije bio nikakav komedijaš, štoviše vrlo ozbiljan, nikada se taj čovjek nije nasmijao, ali ipak, bio je strah i trepet škole, za djecu veliki autoritet, prvih petnaest minuta uvijek je usmeno ispitivao đake, tri učenika, otvarao je dnevnik na slijepo pa je tih 15 minuta bilo vrijeme panike i straha da li će baš nas otvoriti, a oni koji su ga baš malo bolje prokužili osjetili su i puno humora u njegovom izlaganju. Jako pravedan u ocjenjivanju, nikada ni jednog učenika nije nikada zakinuo.

VALIĆ zvani VALJAK, legenda ove škole, predavao je matematiku, PITAGORIN TEOREM još uvijek i danas pamtim jer mi ga je ulio u glavu, sjećam se jedan dan je došao mortus pijan u školu, teturao je hodnicima i žalio se jedan dan na nastavi da nastavnici nisu dobro plaćeni, da su podcijenjeni u društvu, a ja sam se ljuljao u zadnjoj klupi na stolici, i onda odjednom pao, i to je tako njega uplašilo, doslovno se zaletio do mene i tako me strasno išamarao da mi i danas glava još uvijek odzvanja od njegovih šamara.

Ali…PITAGORIN TEOREM još uvijek pamtim. Jebi ga! To je najvažnije.

KRUNOSLAV BARBARIĆ zvani BAJA, samo me dvaput išamarao, njemu je to bio HOBI, šamarati učenike, po svojoj je naravi bio malo prgav, nasilan i agresivan, ali sam ga volio bez obzira na sve, jer je volio nogomet, a i ja također, bio sam ponosan i pun sebe kada mi je dao kapetansku traku i kada sam predvodio našu školu na općinskom natjecanju u nogometu i donio za školu veliki pehar, zabivši Nazorovcima tri komada u mrežu. Sve sam mu oprostio, jer tada nitko nije bio sretniji od mene. Poslije rata, viđao sam ga često kako nosi KAUBOJSKI ŠEŠIR, i neki MEKSIČKI PONČO, uvijek je bio svoj i originalan, zato sam ga i volio, a s Bajom na njegovoj splavi BARB, dočekati suton iznad mosta, pravo je zadovoljstvo. Jednom sam mu za uspomenu ostavio svoj zadnji roman PISMO NA GROBU PSA LUTALICE na njegovoj splavi. Napisao sam mu posvetu: BAJI, MOM OMILJENOM NASTAVNIKU IZ TJELESNOG. Nakon tjedan dana našao sam tu istu knjigu kod ROMA na buvljaku. Baja bacio moju knjigu u smeće. Taj dan nitko nije bio tužniji od mene.

IVANKA KAPOV i DOMAĆINSTVO

Komunizam i ideologija socijalizma nalagala je da se kao muškarci moramo osposobljavati za šivanje gaća i krpanje čarapa, jer kako je Ivanka govorila, muškarci, nemojte se buniti jer kada se oženite, žena će vas ubrzo ostaviti pa tko će vam onda šiti gaće i krpati čarape.

Uzimaj konac i iglu, bod na krstiće, bod petit point, i tako smo polako na satu domaćinstva učili kako se šiju gaće i krpaju čarape. Smatrao sam to najvećom glupošću tijekom svog školovanja sve dok se 2013. godine nisam rastao od žene, i postao samac, rastavljen muškarac, pokidanih majica i čarapa koliko oš, a nemaš para kupit nove, tad sam si šapnuo u bradu:“Jebo te, pa ona Kapovica je bila u pravu!“

KRUNOSLAV KERN I LIKOVNI ODGOJ

Nije nas nikada gađao temperama i crnim tušem, ali zato je učenike gađao kredom i ključevima za vrijeme nastave. Kada te pogodi kredom i nije baš tako bolno, ali kada te onaj svežanj od desetak ključeva zvizne u glavu, odmah ti na glavi skoči kvrga.

A on tada uzvišeno i pobjedonosno kaže: fleka, mrlja, boja. To je bila odgojno pedagoška kazna, ali samo za one učenike koji brbljaju za vrijeme sata. Kern mi je ulio ljubav prema umjetnosti i slikanju. Svoj prvi portret naslikao sam u petom razredu, PELEA, u GOYA uljnom pastelu, a Kern me učio kako se slikaju portreti.

Zahvaljujući njemu upravo sada završavam jedan portret glazbenice iz Parisa, narudžba za Francusku, a DEBELA METALNA TEHNIČKA OLOVKA zvana KERNOVICA, s kojom slikam sve svoje portrete, i dan danas mi je uspomena na Kerna, koji mi ju je poklonio kao najboljem učeniku crtanja i slikanja u školi.

Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba!

OŠ Ivan Goran Kovačić, uvijek ju nosim u svom srcu. Kada prolazim pokraj svoje škole, stogodišnje starice iz bajke, uspomene samo naviru, a srce tuče kao bubanj.

Autor: Darko Lončar Daky

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.