‘Na građane će od sutra paziti korona redari. Ne nosite li masku možete biti kažnjeni!‘

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u RTL-u Danas komentirao je nove mjere vezane uz nošenje maske ali i pojasnio što će raditi korona redari.

– Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a – kazao je Trut.

– Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara – kazao je.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je “uredna”.

– I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima – kazao je.

– Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja – kazao je Trut za RTL, a objasnio je da “kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite”.

Istaknuo je da “postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske”.

Najnovije