Jedanaest kulinarskih mitova: Evo koje postupke treba izbjegavati

Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati. Evo koji su to.

1. Začini se mogu dodati u jelo u bilo kojoj fazi

Većinu začina je potrebno malo popržiti na početku kuhanja kako bi pustili aromu, izuzetak je garam masala – začin koji se dodaje na kraju kuhanja jer pojačava okus jelu.

2. Rajčice moraju u hladnjak

Rajčice su posebne i po tome što ih nije potrebno stavljati u hladnjak jer će i tekstura i okus biti promijenjeni, i to ne na bolje.

Umjesto toga, čuvajte ih na tamnoj površini, a jednom kada primijetite da im ističe rok trajanja, morate ih pojesti u roku 4 dana.

Kako biste ubrzali sazrijevanje, stavite ih u papirnatu vrećicu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.

3. Kajgana se priprema s mlijekom

Za savršenu kajganu ne trebate ništa više osim uobičajenih začina i malo maslaca.

Ako dodate tekućine poput mlijeka ili vrhnja, okus će biti blaži i jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj prozračnoj teksturi.

4. Ako dodate soli vodi, brže će prokuhati

Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodati okusa, ona sigurno neće prije prokuhati.

Stvar je jednostavna, slana voda se može puno više zagrijati od neslane vode ali joj isto tako je potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.

5. Krumpir stavite u slanu kipuću vodu

Možda se čini da ćete tako uštedjeti vrijeme, ali dobro je znati da će kipuća voda kuhati dobro vanjski sloj krumpira dok će on biti sirov u sredini.

Kako bi se krumpir ravnomjerno skuhao stavite ga u hladnu posoljenu vodu i tek tada upalite vatru.

6. Uvijek gulite krumpir

Ako niste znali, kora krumpira je odličan izvor nutrijenata i vlakana, a može dodati teksturi i boji pa je malo razloga da je gulite.

Valja ju oprati prije korištenja i maknuti oštećene dijelove. Naravno, uvijek birajte organski uzgojen krumpir.

7. Pečeno meso se mora stalno okretati

Ovo je nešto što svi radimo… No, istina je da stalnim diranjem mesa sprečavamo da se stvori ona fina hrskava kožica i da meso poprimi lijepu smeđu boju.

Isto tako utjecat ćete i na okus. Dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.

8. Kuhanje gljiva je osjetljiv posao

Postići savršenu teksturu gljiva nije tako lako kako se čini. Ako ih na tavu stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće, one će postati sluzave i gumaste.

Zagrijte maslinovo ulje ili maslac na jakoj vatri, stavite malo gljiva na tavu i povremeno ih okrenite. Tako će one biti ukusne i savršene teksture.

9. Ulje u vodi sprečava lijepljenje tjestenine

Tjestenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne bi lijepila.

Ulje sprečava umak da se lijepo poveže s tjesteninom, a ako predugo kuhate tjestenina će biti mekana i ljepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam nije potrebno.

10. Nije sigurno podgrijavati rižu

Mogao bi to biti pravi put do otrovanja hranom, ali samo ako se krivo radi.

Kuhana riža se mora brzo ohladiti, spremiti pokrivena u hladnjak na najviše jedan dan, a onda se mora podgrijati na visokog temperaturi. Rižu nikada ne podgrijavajte više nego jednom.

11. Bilo koji nož je dobar

Ako znate čemu koji nož služi, olakšat ćete si život.

Nož za kruh savršeno reže rajčice i jagode, mali nožić je dobar za skidanje kore ili micanje koštica. Široki veliki nož je dobar za rezanje i sjeckanje od mesa do povrća, a nož za meso je najbolje koristiti upravo u te svrhe.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.