PrintScreen

JE LI OVO NEKAKAV VIC? Državni zavod za statistiku pristao platiti naknadu popisivačima, ali samo onima koji su se pobunili?!

Državni zavod za statistiku, nakon pisanja Jutarnjeg lista, ipak će nekim popisivačima, koji su tijekom popisa radili na zagrebačkom Gornjem gradu, isplatiti naknadu za tzv. raspršenost zbog koje su popisivači pokrenuli pobunu te odbili DZS-u vratiti informatičku opremu, piše Jutarnji.

Kao razlog zbog kojega su promijenili odluku u DZS-u navode to što su određeni popisivači odradili popisivanje većeg broja adresa nego što im je u početku bilo dodijeljeno. Međutim, većina popisivača odbila je da kontrolori potpišu obračune njihovih naknada i ne žele na njih pristati jer smatraju da bi naknadu za raspršenost trebali dobiti svi, a ne samo nekolicina njih koja je javno digla glas protiv takve odluke DZS-a.

Ruralna područja

Podsjetimo, DZS je dosad objašnjavao da gradskim popisivačima neće isplatiti naknadu za raspršenost, koja može iznositi do 2700 kuna, zato što se ona daje za pretežno ruralna područja u kojima je velika udaljenost između adresa pa popisivači moraju vlastitim vozilima prevaliti veću kilometražu.

No, kako su nam objašnjavali popisivači i kontrolori, takva je naknada u početku najavljena i onima u gradovima koji su trebali popisati veći broj nenaseljenih adresa te nestambenih objekata (crkve, muzeji, ministarstva…). Budući da se naknada, prema propisima, isplaćuje za svaku popisanu osobu, kućanstvo i stan, oni s puno nestambenih adresa ostaju bez dobrog dijela naknade.

Tako su pri kraju ovogodišnjeg popisa, 5. studenoga, i popisivači ispostave Gornji grad-Medveščak obaviješteni da imaju mogućnost dobiti naknadu za raspršenost. Deset dana poslije DZS donosi dopunu originalne odluke kojom se naknada određuje samo za većinski ruralna područja. Na kraju im je, 20. studenoga, ipak ponuđena ta mogućnost, ali s novim objašnjenjem.

Koordinatori

Tumačenje raspršenosti, osim odlukom o naknadi, dodatno je pojašnjeno posebnim financijskim uputama koje su dobili koordinatori popisa.

“Financijskim uputama također je propisano da u posebnim (iznimnim) slučajevima koordinator pridržava pravo odrediti naknadu za raspršenost terena ovisno o posebnim okolnostima, o čemu je potrebno dobiti suglasnost županijskog popisnog povjerenstva, odnosno popisnog povjerenstva Grada Zagreba”, stoji u objašnjenju DZS-a.

Iznimne okolnosti u ovom se konkretnom slučaju odnose na to što su mnogi popisivači odustali. Njihove terene preuzimali su drugi popisivači. Tada su koordinatori predložili da se takvim popisivačima isplati uvećana naknada. Isplatu te naknade utvrđuje koordinator na prijedlog instruktora i kontrolora.

“Popisivači su s istom upoznati nakon dobivanja suglasnosti od strane županijskih popisnih povjerenstava, odnosno popisnog povjerenstva Grada Zagreba”, objasnili su u DZS-u zašto su popisivači tako kasno saznali za tu mogućnost.

Na potpisivanju obračuna prije nekoliko dana o naknadi za ispostavu Gornji grad-Medveščak kontrolori, u dogovoru sa svojim popisivačima, za većinu njih nisu potpisali obračune. Popisivači koji su, prema novom tumačenju DZS-a, ostvarili pravo na naknadu sada je ne žele prihvatiti jer smatraju da bi naknadu trebali dobiti svi, a ne samo manji broj popisivača.

Opremu nisu vratili

Na sastanku su im rekli da će naknade popisivačima biti isplaćene, bez obzira na to hoće li kontrolori potpisati obračune ili ne.

Opremu i dalje nisu vratili pa su ih upozorili da će to morati učiniti do isplate 30. studenoga, a u suprotnom će ih tužiti za kazneno djelo. Planiraju je vratiti kada im uplate novac.

Što se tiče kršenja privatnosti na koju su se žalili popisivači, DZS smatra da je bilo nužno na akreditaciju staviti broj osobne iskaznice te da to nije protivno Uredbi o zaštiti podataka.

“Na akreditaciju je stavljen identifikator koji je usporediv sa službenim osobnim dokumentom kako bi se mogao provjeriti identitet popisivača s obzirom da su isti radi obavljanja intervjua ulazili u privatne stanove građana”, navedeno je u službenom odgovoru.

U odgovoru su objasnili da su popisivači na obavijesti o ponovnom dolasku ostavljali ime i prezime s brojem telefona ili e-mail adresom sa stranica DZS-a.

Izvor Jutarnji list

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.