Dragana Jurišić&Darko Lončar

PIŠE DARKO LONČAR – Brođanka Dragana Jurišić kraljica umjetničke fotografije! Pročitajte, tko je zapravo Dragana Jurišić?

Umjetnost je divlji napor da dosegnemo ljepotu koja je iznad nas i upravo čineći taj napor, Dragana Jurišić, naša Brođanka, kraljica umjetničke fotografije, prikazuje nam našu Ivanu Brlić Mažuranić i naše sugrađanke, u različitim pozama, pokretima i životnim situacijama, i na taj način nas uvodi u jedan sasvim novi svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić koji nam je do sada bio potpuno nepoznat. I to je ta ljepota, nešto novo, i do sada neviđeno, bar na ovim našim prostorima.

Kada su novinari pitali našeg zaboravljenog brodskog pjesnika Dinka Lončara-Štaku, zašto se on s toliko strasti bavi poezijom kada je u poeziji već sve rečeno, Dinko je samo mirno odgovorio; da, istina, u poeziji je sve rečeno, ali nije na svoj način. To isto vrijedi i za Ivanu, o njoj već sve znamo, o Ivani je već do sada sve ispričano, sve rečeno, ali nije na svoj način. Upravo nam baš na taj zanimljiv, originalan i atraktivan način i Dragana predočava Ivanu u jednom novom ruhu, novom svjetlu, na svoj način, jedinstven način, umjetnički vrlo zahtjevan, ali i posebno interesantan.

Tko je zapravo Dragana Jurišić?

Naše gore list, Dragana je naša rođena Brođanka, kćer našeg poznatog komentatora na društvenim mrežama i brodskim portalima, Tomislava Drage Jurišića, poznatog po svojim pravednim i borbenim stavovima protiv lopovluka i korupcije koji su proželi sve sfere života u Lijepoj našoj. I sami su kao obitelj puno propatili pogotovo kada im je dom bio granatiran i razoren u Domovinskom ratu. Ipak, uz sve životne nedaće i brodolome, nije se Dragana dala slomiti, spakirala je jedan dan svoje kufere i krenula u nepoznato, za Irsku.

Tamo ju život nije ni mazio ni gladio, kao ni mnoge naše Hrvate koji se tamo nađu trbuhom za kruhom, borila se i školovala, bila je uporna i danas je postala jedna od vodećih umjetnika u Irskoj, po mišljenju stručnih kritičara. Njene umjetničke fotografije obišle su cijeli svijet, tražen je i poželjan gost u galerijama širom svijeta i kada bi pokušali bar na kratko izvući i predstaviti sve njezine nagrade i uspjehe onda treba reći da je taj spisak zaista impozantan.

Završila je magisterij na sveučilištu u Walesu kao jedan od najboljih studenata na katedri. Godine 2009. izabrana je kao najperspektivnija umjetnička nada svoje generacije u Velikoj Britaniji. Osvojila je prestižnu nagradu Royal Hibernian Academy, kao i prestižnu Dorthe Lange-Paul Taylor. Godine 2013. doktorirala je u Europskom centru za fotografska istraživanja…itd.itd…

Čast nam je i zadovoljstvo vidjeti Draganu Jurišić da se sa svojim stvaralačkim opusom predstavi i u svom rodnom gradu.

Hvala i gradonačelniku Mirku Duspari koji joj je otvorio vrata Kuće Ivane Brlić Mažuranić i nije zaboravio na našu mladost koja sada živi u Irskoj. Izložba fotografija pod nazivom „Srdce neda spavat“ nadahnuta je privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić Mažuranić i na vrlo zanimljiv i domišljat način postavljena je na prozorima Kuće Brlić, a ne na uobičajenim zidovima, u zatvorenom prostoru. Zidovi su po svojoj prirodi hladni, a prozori topli, ako su oči ogledalo duše onda su prozori ogledalo duše jedne obitelji, jedne žene, jedne kuće u kojoj je Ivana živjela od 1892. A danas se uređuje u Interpretacijski centar Ivane Brlić Mažuranić. Naziv izložbe preuzet je od Ivaninog pisma majci nakon smrti djeteta. Na vrlo zanimljiv i originalan način Dragana Jurišić na svojim fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u našem gradu s manje poznatim fotografijama književnice iz njena obiteljskog albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i njenih pisama.

Fotografije su okrenute prema Trgu koji nosi ime književnice i tako su postavljene da se razgledaju izvana. Dragana nam je dala i izjavu:

-Drago mi je i osjećam se ispunjeno jer prvi puta izlažem u svom rodnom gradu i baš zato sam posebno uzbuđena. Ivana je velika književnica, a mene je posebno zanimalo kako ona kao mlada žena prolazi svoj stvaralački i umjetnički put i kako se kroz to nosi sa svim životnim nedaćama u sredini koja u to vrijeme nije baš bila sklona naprednim mladim ženama. I ja sam također mlada žena i sve to osjećam na sebi što je i Ivana prolazila i borila se uz sve nedaće još i s depresijom. Mnoge današnje žene mogu se prepoznati kroz Ivaninu priču i njenu sudbinu. Htjela sam izložbu upriličiti na otvorenom prostoru, ljudi zaziru od institucija i ulaska u zatvorene prostore i drago mi je ako sam umjetnost bar malo približila narodu i u tome uspjela“.

Na ovaj način Dragana doista okreće svoja umjetnička djela prema građanima, prema svojim Brođanima, i približava umjetnost narodu, a ne samo jednom određenom i uskom krugu građanske elite, što je za pozdraviti i vjerujem da će ovaj Draganin način i put biti inspirativan i za druge umjetnike.

Uz neformalno druženje i razgovor na otvorenom prostoru, sjedeći u kafićima i uz druženje novinara i umjetnika, osjetili smo bar malo čar i draž Londona, Parisa i drugih velikih svjetskih gradova koji također na ovaj način organiziraju izložbe na otvorenom, ili čak ulici.

Izložbu je otvorila kustosica Hana Katanić, a sama izložba je realizirana uz partnerstvo Muzeja Brodskog Posavlja, Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, a financijski pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb, te Zaklada kultura nova.

Dobro došla Dragana, u svoj rodni Slavonski Brod!


Autor: Darko Lončar

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.