Beroš
Foto HINA/ PIXSELL/ POOL/ Davorin Višnjic/ ml

BEROŠ POLUDIO NA PRESICI, VIKAO NA NOVINARE: “KAZNE ĆE BITI DO 50.000 KUNA!”

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio najnovije podatke u situaciji u bolnici, cijepljenju, a govorio je i o subotnjem prosvjedu.

“Kolega Ivić rekao je da je u Splitu preko 80% umrlih moglo biti spašeno da su se cijepili. Molim sve sugrađane, pogotovo starije, da shvate važnost cijepljenja. To je put izlaska iz ove epidemije, protiv koje se bori cijeli svijet, osim nekih”, rekao je Beroš i dodao: “O tome ću kasnije, odnosno sada.”

“Novi moto na subotnjim prosvjedima – misli na sebe, ugrozi druge. Misli na sebe, zarazi druge. Budite protiv, ali ponudite alternativu. Upravo ova vlada, sprečavajući restriktivnije mjere, ponudila je alternativu. Iskoristite je. Testiranje je način da spriječimo zarazu drugih. Mislite na druge. Nemojte izbjegavati primjenu epidemioloških mjera pa kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje!”, rekao je Beroš.

“Znam da nisu bili samo ravnozemljaši, već su tamo bili i liječnici. Ti ljudi su izmanipulirani. Bili su na tim prosvjedima, oni se bore protiv svega. Rezultat je ugrožavanje zdravlja hrvatskog naroda. Zato ću reći sljedeće, shvatimo tu prozirnu tezu sada smo protiv mjera, a sutra ćemo prigovarati da je broj umrlih velik. Zbog ne pridržavanja mjera i negiranja cjepiva, ne korištenja testiranja koje je besplatno ugrožavamo živote drugih. To vam je prava teza. Dozvolite mi da budem subjektivan ispred zdravstvenog sustava, kolega Luetić – u HR postoje 2 paralelna svijeta. Svijet u kojem covid oduzima živote, svijet smrti, preopterećenog zdrav sustava, gdje se bolesnici bore za svaki udah. Svijet apsurda, lažnih proroka, koji obrću teze. Tko su ti ljudi? Infektolozi? Stručnjaci za medicinu? Ili političari općeg smjera i populisti koji koriste smrt naših sugrađana za promidžbu političkih stavova i dobivanje političkih poena. Povijest će suditi svima nama, i meni i njima. U trenutku kad se cijeli svijet bori, oni se bore protiv svega. U tom svijetu nije problem virus, nego mjere. A kakve bi one, gospodo, trebale biti? Koje mjere vi to predlažete?”, rekao je oštro Beroš.

“Procijenili smo da je uvođenje covid potvrda najbolje u ovom trenutku. One su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je poanta. Na taj način štitimo zdravlje građana, ali i našu ekonomiju. Molim konkretan razlog zašto se netko odbija testirati? Zahvat je besplatan, brz, bezbolan, neinvazivan. Tko to od nas želi prenijeti zarazu drugome? Za to se može odgovarati – i kazneno”, rekao je.

“Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok”, kazao je ministar.

Rekao je kako svima onima koji misle da su zaraženi u bolnici mora reći da je vrijeme inkubacije od 4 do 15 dana.

“Oni mogu doći zaraženi u bolnicu i razviti simptome u sljedećih nekoliko dana. Ovo nije odmicanje krivice. Postupamo onako kako je struka rekla. Za sada ne mijenjamo strategiju kao što ju ne mijenja nitko u Europi. Molim stručnjake da se bave epidemijom”, rekao je Beroš.

“One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele covid potvrde navode korisnost njihove upotrebe. One smanjuju širenje epidemije. Imamo potvrde, imamo mjere, a uskoro ćemo imati, vjerujem, i učinkovite lijekove”, rekao je ministar.

“Ispitivanje u Škotskoj je pokazalo da kad dođu kući, oni koji su cijepljeni jednom dozom smanjuju širenje zaraze na ukućane za 30%, a zdravstveni radnici koji su cijepljeni s dvije doze smanjuju prijenos zaraze za 54% svojim ukućanima”, dodao je Beroš.

“Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevanju težim oblicima bolesti i manje prenose virus drugima, pogotovo onima koji su cijepljeni. Ovo je apel medicinske struke, svih liječnika. Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima”, zaključio je Beroš.

Nakon njega novinarima se obratio ministar Ivan Malenica koji je govorio o sankcijama za one koji ne budu provjeravali covid potvrde.

“Definirali smo odgovornu osobu u javnopravnim tijelima, koja će biti nadležna i odgovorna za provođenje sigurnosnih mjera. To znači da će provjeravati dokaze o cijepljenju, testiranju i preboljenju zarazne bolesti. Također smo naveli novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Želimo da pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i umrlih”, rekao je Malenica.

Nakon Malenice pred novinare je ponovo stao ministar Beroš koji je odgovarao na novinarska pitanja.

“Svi koji su pozitivni na brzim antigenskim testovima dobivaju poruku da se jave na PCR testove. Ukoliko su pozitivni, oni ulaze u statistiku. Trebali bi svi to napraviti. Trošimo velike novce na tu svrhu, ali je ona epidemiološki opravdana pa to činimo i dalje”, rekao je Beroš.

“Apeliram na sve koji to ne rade dobro da se poprave. Mjere su tu da nas zaštite, da zaštite naše živote i trebalo bi ih provoditi. Zdravstvena struka sugerira opseg mjera. A na nekom drugom je da kontrolira provedbu. Mislim da se iz dana u dan i na tom planu poboljšava situacija”, dodao je.

Novinari su ga pitali i o prijedlogu ministra Fuchsa da se onima koji se cijepe prvom dozom odmah omogući ulazak u škole, bez da moraju čekati 21 dan kako bi dobili covid potvrdu.

“Razgovarao sam s ministrom Fuchsom o prijedlogu, čini se vrlo zgodan i praktičan jer bi mnoge potaknuo na cijepljenje. Prezentirao sam to kolegi Capaku koji će odrediti je li to moguće. To se ipak kosi s osnovnim epidemiološkim postavkama. Moj odgovor je da će prije biti ne, nego da”, rekao je Beroš.

Novinarka je Beroša pitala i o razlici u cijeni testiranja za zaposlenike javnih službi, i odnosu na one iz privatnog sektora, o čemu je pisao Jutarnji list.

“Nova sigurnosna mjera se odnosi na državne i javne zaposlenike kojima je država poslodavac. Država je ujednačila cijenu testiranja da se ne bi dogodilo da imamo neujednačene cijene. Kao ministar, želio sam urediti sustav za trenutnu važeću sigurnosnu mjeru”, rekao je Beroš.

Novinari su ga pitali i za komentar na istupe predsjednika Zorana Milanovića.

“Ako govorimo iz aspekta zdravstvene struke, to ne stoji. S političkog stajališta to ne želim komentirati. Moj je primarni cilj obrana zdravlja građana”, rekao je Beroš.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.