Arhivi u potresu 29. prosinca 2020.

Arhivi u potresu 29. prosinca 2020.

Vijesti

Četvrtak, 07. siječanj 2021.

Napisao/la Domagoj Zovak

Hitovi: 11

U razornome potresu 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta, s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje magnitude 6.2 prema Richteru, stradali su i naši državni arhivi: Državni arhiv u Sisku i pripadajući Arhivski sabirni centar u Petrinji, Državni arhiv u Zagrebu, Arhivski sabirni centar u Krapini (Državnoga arhiva u Varaždinu), a jednome dijelu zgrade Državnoga arhiva u Virovitici ozbiljno je narušena statika. Manja oštećenja također su nastala i na zgradi Državnoga arhiva za Međimurje u Štrigovi te na zgradi Državnoga arhiva u Splitu.

Najveće štete pretrpjeli su Državni arhiv u Sisku i Arhivski sabirni centar u Petrinji, zbog čega su tamošnji kolege u stalnome kontaktu s mjerodavnim službama. Na svim spomenutim objektima najvećim su dijelom oštećeni zidovi, stropovi i svodovi te su urušeni dimnjaci, a šteta je također vidljiva i u spremišnim prostorijama, gdje je oštećena oprema (police, mjerni uređaji, instrumenti) a dio gradiva je popadalo s polica. U zgradu u Petrinji ulazak još nije dozvoljen. Budući da se najvećim dijelom radi o objektima iznimne povijesne i kulturne vrijednosti, šteta je time još veća.

Nakon spomenutog potresa uslijedio je i velik broj naknadnih potresa nešto slabijeg intenziteta, te će kolege, čim okolnosti budu dozvoljavale, pristupiti vraćanju gradiva u prvobitno stanje, kao i spašavanju gradiva s terena. Dodatna oštećenja nakon ožujskoga potresa pretrpio je i Hrvatski državni arhiv na Marulićevu trgu u Zagrebu. Iako zgrada zbog svoje armirano-betonske konstrukcije, koja je u doba kad je građena predstavljala velik arhitektonski iskorak, nije pretrpjela veću štetu u uredskim i većini spremišnih prostora, znatno su povećana oštećenja na zidanome nadgrađu koje nosi kupolu iznad Velike čitaonice, nastala u potresu prije deset mjeseci.

Treba naglasiti i podatak da osim DA u Sisku i ASC u Petrinji, svi ostali arhivi i dalje primaju korisnike – iako u smanjenome broju već zbog epidemioloških mjera – te rješavaju online zaprimljene zahtjeve građana, odlazeći konzultirati gradivo u znatno oštećena spremišta. Hrvatski državni arhiv za korisnike je zatvoren tek 30. prosinca 2020. kako bi se zgrada ponovno statički provjerila, ali će njihov dolazak biti moguć već od 11. siječnja 2021., kad će se za korištenje osposobiti neki drugi prostori izvan Velike čitaonice.

Izvor (tekst i foto): Hrvatski državni arhiv

Izvor

Najnovije