‘Aktivan na Viberu‘: Prijatelji nestalog Splićanina Mateja Periša ostali u šoku!

Srbijanska policija danima provjerava sve Periševe kontakte i poruke, pa je preko mobilnog operatera ušla u njegov profil, Matejev otac je za Jutarnji list objasnio o čemu je riječ.

Prijatelji Splićanina Mateja Periša (27), koji je prije više od tri tjedna nestao u Beogradu, u petak su ostali u šoku kada su vidjeli da je njegov broj u 21.53 sati bio dostupan na Viberu.

Ljudi koji ne gube nadu da će Matej biti pronađen živ odmah su podijelili ovu informaciju, međutim, kako piše Blic, vrlo je vjerojatno da je srbijanska policija, koja danima provjerava sve Periševe kontakte i poruke, preko mobilnog operatera ušla u njegov profil, te se zbog toga pokazalo da je njegov broj aktivan.

Prema rekonstrukciji kretanja Mateje Periša, koju je napravila srpska policija, signal njegovog telefona posljednji put je uhvaćen u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav.

Brojne nedoumice oko aktivnosti broja mobitela razjasnio je u subotu ujutro za Jutarnji list i sam Nenad Periš, Matejev otac.

– Upoznat sam s time od strane policije, radi se o aktivnostima koje policija provodi u sklopu istraživanja svih pojedinosti o ovom slučaju. O nekima od njih sam i informiran, o nekima ne, a ne treba ni očekivati da će policija najavljivati sve ono što će provoditi. Nažalost, i dalje nema rezultatata u potrazi za Matejem, a meni je to najbitnije i ne želim se opterećivati nekim informacijama koje se također pojavljuju u javnosti. Najbitnije je da se Matej pronađe i da se ustanovi istina – rekao je u subotu ujutro za Jutarnji list Nenad Periš, Matejev otac koji je i dalje u Beogradu.

Matej Periš nestao je u prvim satima 31. prosinca nakon što se iz kluba “Gotik” gdje je bio sa šestoricom svojih prijatelja koje poznaje od djetinjstva u provodu, a u Beograd su doputovali prethodnog dana kombijem kojeg su prethodno unajmili u Zagrebu. Nakon što je nešto prije 2 sata ujutro napustio “Gotik” te su ga nadzorne kamere snimile tijekom devet minuta dok je trčao od kluba koji je smješten u tzv. “Beton hali”, pokušao zaustaviti taksi, nastavio je prema restoranu “Sava nova” na Savskoj promenadi gdje ga je snimila nadzorna kamera restorana kako silazi na plato ispod restorana uz rijeku, piše Jutarnji list

Zašto se Matej spustio i je li se tu nešto dogodilo što će razjasniti misterij njegova nestanka još uvijek je nepoznanica.

Srbijanska policija rekonstruirala je njegovo kretanje do tog trenutka, ustanovila da se signal Matejeva mobitela preklapa sa signalom objekta koji pluta Savom, koja se kao i Dunav i dalje pretražuju. Antonio Gerovac, načelnik Uprave krim policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije u izjavi medijima najavio je i neke aktivnosti hrvatske policije vezane za korištenje mobilnih telefona, a sve se to provodi u koordinaciji s policijom u Srbjii.

Sasvim je izvjesno je da je i broj aktiviran kako bi se rekonstruirala sva komunikacija broja Mateja Periša, ali i ne samo njega, već i svih onih iz kojih bi se mogli izvaditi podaci korisni za istragu. Među ostalim, brojeva odnosno registriranih uređaja na baznoj stanici na kojoj je bio registriran i Matejev mobitel, te koji su se u tom trenutku možda bili u tom vremenu na području na kojem se kretao i Matej Periš.

Policija je osim snimaka nadzornih kamera na trasi kojom se kretao pregledala i na stotine materijala snimaka iz drugih dijelova Beograda. Jesu li nađeni neki korisni tragovi policija zasad ne otkriva. Jutarnji list.

Foto screenshot HRT / MUP

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.